EU-kommissionen godkänner injicerbar formulering av BRAVECTO® (fluralaner) för hundar

Stockholm, 6 Februari 2024 – MSD Animal Health, en avdelning av Merck & Co., Inc., Rahway, N.J., USA (NYSE:MRK) meddelade idag att EU-kommissionen har godkänt BRAVECTO® (fluralaner) 150 mg/ml pulver och vätska för injektionsvätska, suspension för hund. Läkemedlet har en varaktig avdödande effekt på kattloppor (Ctenocephalides felis)och hundloppor(Ctenocephalides canis) under 12 månader, varaktig avdödande effekt på fästingar från 3 dagar till 12 månader efter behandling för vanlig fästing(Ixodes ricinus), igelkottsfästing(Ixodes hexagonus) och brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) samt från 4 dagar till 12 månader efter behandling för kennelfästing(Rhipicephalus sanguineus).

BRAVECTO injektion kan användas av veterinär och är godkänd till hundar från sex månaders ålder. Läkemedlet minskar risken för infektion med Babesia canis canis via överföring av brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) från dag 3 och i upp till 12 månader efter behandling samt minskar risken för infektion med loppburen bandmask (Dipylidium caninum) via överföring av kattloppor (Ctenocephalides felis) i upp till 12 månader.

EU-kommissionen godkännande baseras på det positiva utlåtandet som meddelades av den Europeiska läkemedeslsmyndighetens kommitté för veterinärmedicinska produkter (CVMP) i december 2023.

Det är inte ovanligt att fästingar och loppor angriper hundar. Fästingar kan sprida allvarliga sjukdomar, medan loppor kan infestera hela hem och orsaka stort obehag för både hunden och dess ägare. För hundar i riskzonen kan ett kontinuerligt skydd mot dessa parasiter vara nödvändigt. I motsats till många husdjursägares uppfattning är fästingar och loppor inte bara aktiva under vår- och sommarmånaderna, utan kan utgöra en risk året runt.

Om MSD Animal Health

I mer än 100 år har MSD, ett ledande globalt läkemedelsbolag, gjort banbrytande upptäckter och bidragit till utvecklingen av vacciner och läkemedel mot några av de mest utmanande sjukdomarna. MSD Animal Health, en del av Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., USA, är den globala djurhälsodivisionen av MSD. Genom sitt engagemang för The Science of Healthier Animals®, kan MSD Animal Health erbjuda veterinärer, lantbrukare, djurägare och myndigheter en av de bredaste produktportföljerna med veterinära läkemedel, vacciner och lösningar för förebyggande arbete samt digitala lösningar för identifikation, spårbarhet och monitorering av djur. MSD Animal Health arbetar för att bevara och förbättra hälsan, samt välbefinnandet och produktiviteten hos djur och de människorna som tar hand om dem. MSD Animal Health är etablerat i mer än 50 länder och produkterna finns tillgängliga på mer än 150 olika marknader. För mer information, se www.msd-animal-health.se/ eller håll kontakten via LinkedIn.

Forward-Looking Statement of Merck & Co., Inc., Rahway, N.J., USA

This news release of Merck & Co., Inc., Rahway, N.J., USA (the “company”) includes “forward-looking statements” within the meaning of the safe harbor provisions of the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These statements are based upon the current beliefs and expectations of the company’s management and are subject to significant risks and uncertainties. There can be no guarantees with respect to pipeline candidates that the candidates will receive the necessary regulatory approvals or that they will prove to be commercially successful. If underlying assumptions prove inaccurate or risks or uncertainties materialize, actual results may differ materially from those set forth in the forward-looking statements.

Risks and uncertainties include but are not limited to, general industry conditions and competition; general economic factors, including interest rate and currency exchange rate fluctuations; the impact of the global outbreak of novel coronavirus disease (COVID-19); the impact of pharmaceutical industry regulation and health care legislation in the United States and internationally; global trends toward health care cost containment; technological advances, new products and patents attained by competitors; challenges inherent in new product development, including obtaining regulatory approval; the company’s ability to accurately predict future market conditions; manufacturing difficulties or delays; financial instability of international economies and sovereign risk; dependence on the effectiveness of the company’s patents and other protections for innovative products; and the exposure to litigation, including patent litigation, and/or regulatory actions.

The company undertakes no obligation to publicly update any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise. Additional factors that could cause results to differ materially from those described in the forward-looking statements can be found in the company’s Annual Report on Form 10-K for the year ended December 31, 2022 and the company’s other filings with the Securities and Exchange Commission (SEC) available at the SEC’s Internet site (www.sec.gov).

Mediakontakt:Ayşegül Kaptan
(+45) 29 32 33 25
Email aysegul.kaptan@merck.com